google2e9fead2bebb78b8.html
AİLE HUKUKU VE BOŞANMA

BOŞANMA, AİLE VE MİRAS HUKUKU

Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Nişanlanma, Evlenme, Boşanma, Nafaka, Tazminat konuları 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzun II Kitap bölümünde yer almaktadır.

Boşanma sebepleri kanunumuzda; “Zina, Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, Terk, Akıl hastalığı, Evlilik birliğinin sarsılması” olarak belirtilmiştir. Günümüzde Boşanmalarda, daha geniş bir kavramı içine alan ve Şiddetli Geçimsizlik olarak da tabir edilen Evlilik birliğinin temelden sarsılması, davalarda çoğunlukla sebep olarak gösterilmektedir.

Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.  Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir.

Medeni Kanunumuzun 166/3. Maddesinde; “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz” hükmü yer almakta olup bu çerçevede taraflar Dilekçe ile birlikte Boşanma Protokolü hazırlayarak, Aile Hakimliklerine başvurduklarında Anlaşmalı Boşanma işlemini gerçekleştirebilmektedirler.

Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan tazminat isteyebilir. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak Nafaka isteyebilir.

Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler ve Velayete karar verir. Şartların değişmesi halinde Velayetin değiştirilmesi davası açılabilir.

TAKİP EDİN
BLOG / DUYURU

Diğer Hizmetler

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin