google2e9fead2bebb78b8.html
TİCARET HUKUKU, E-TİCARET VE SÖZLEŞMELER

TİCARET HUKUKU, E-TİCARET VE SÖZLEŞMELER

Ticaret Hukuku bir ticari işletmeyi ilgilendiren iş­lemleri, fiilleri konu alır ve Ticari İşletme, Şirket­ler Hukuku, Deniz Ticareti, Kıymetli Evrak Ve Si­gorta olmak üzere beş bölümden oluşur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK), Türk Medenî Kanununun ayrılmaz bir parçasıdır. TTK’daki hükümlerle, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiillere ilişkin diğer kanunlarda yazılı özel hükümler, ticari hükümlerdir.

Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir. Bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmiş olan kimse, fiilen işletmeye başlamamış olsa bile Tacir sayılır. Tacir, her türlü borcu için iflasa tabidir; ayrıca Kanuna uygun bir ticaret unvanı seçmek, ticari işletmesini ticaret siciline tescil ettirmek ve Kanun hükümleri uyarınca gerekli ticari defterleri tutmakla da yükümlüdür.

İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde gösterilen Tacir sınırını aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi Esnaftır.

Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvenli elektronik imza ile yapılamaz. Ticaret şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi diğer tacirlere ilişkin olarak, Kanunun zorunlu tuttuğu bütün işlemler elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile de yapılabilir. Bu işlemlerin dayanağı olan belgeler de aynı usulle elektronik ortamda düzenlenebilir.

Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet Elektronik Ticarettir. 6563 sayılı yasa ile Elektronik Ticaret düzenlenmiştir. Bu Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar.

Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır. Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın Asliye Ticaret Mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. Mahkemeler, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve âdete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar verir.

TAKİP EDİN
BLOG / DUYURU

Diğer Hizmetler

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin