google2e9fead2bebb78b8.html
GÜVENLİK İSTİHBARAT ve CEZA HUKUKU

GÜVENLİK, İSTİHBARAT VE CEZA HUKUKU

Hukuk devleti, devlet ve insan faaliyetlerine yön veren, yönetilenlere hukuk güvenliği sağlayan ilkeler bütünüdür. Devletin organ ve kurumları bakımından bu ilkeler birer sınırlama niteliği taşırken, vatandaşlar açısından hukuki güvenlik içinde yaşamanın araçları olarak işlev görmektedir.

Bireylerin temel hal ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun düzen içerisinde yaşamını sürdürmesi için hukuk ilkeleri içerisinde güvenlik hizmetleri İçişleri Bakanlığı tarafından koordine edilmekte olup Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin verdiği görevleri yerine getiren, silahlı genel kolluk kuvvetidir.

Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milleti ile bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine, Anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel faaliyetler hakkında milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturma görevi ise 2937 sayılı yasa ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’na verilmiştir.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. Ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini ise 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu düzenler.

Gerçek ve tüzel kişilerin, gerek özel gerekse de kamusal alanda yasa dışı istihbarat ve dedektiflik gibi hizmetlerde bulunması Türk Hukuk Mevzuatına göre mümkün değildir.

TAKİP EDİN
BLOG / DUYURU

Diğer Hizmetler

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin